Köknar Ağacı, Köknar Ağacının Özellikleri, Köknar Ağacı Nerede Yetişir, Köknar Ağacı Yaprağı

Köknar Ağacı, Köknar Ağacının Özellikleri, Köknar Ağacı Nerede Yetişir, Köknar Ağacı Yaprağı, Köknar Ağacı Kozalağının Faydaları

Köknar Ağacı Karakteristik vasfı :

Köknar 65 m. kadar yüksek, heybetli, çok kuvetli kök sistemine maliktir. Üst yapısı (koron) adeta silindir biçimindedir. Dallar yatay uzar, güvdenin alt dalları erkenden kurur. Yapraklar iğneli, uçları çentekli veya sivridir; tarak dişleri gibi iki sıralı olup alt kısmında dar ve uzun iki gümüşi çizği bulunur. Meyve veren dallardaki yapraklar dik yukarı vaziyettedir. Yaprakların koltuğunda bulunan kozalaklar dik, yukarı bakar, (erkek ve dişi kozalaklar ayrı ayrı dallarda bulunur). Kozalaklar olgunlaşınca pul pul dökülür, gelecek ilkbahara kadar sadece ekseni kalır. Tohumlar ters koni şeklinde, açık kahve rengi, kendisinden üç kere daha büyük paslıkırmızı kanatçıklarla donatılıdır. İlkbaharda çiçek açar; tohumlar güzün olgunlaşır. Ağacın her tarafı belsem kokuludur.

Yayılışı :

Güney ve Kuzey Avrupa, Sovyet Rusya’nın Avrupa kısmı, Türkiye’de Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde, deniz seviyesinden 300-1800 m. yüksekteki yerlerde yetişir.

Kullanılan Kısımlar :

İğneli yapraklar, körpe dalar, ham (yeşil renkte iken) kozalaklar.

Köknar Ağacı Toplama Zamanı :

Haziran-ağustos ayları.

Köknar Ağacı Toplama Usulü :

Orman yetkililerinden alınan müsaade üzerine, kesime tabi mıntakalarda, yeşil kozalaklı körpe dallar kesilir, sonra da yaprak ve kozalaklar toplanır. Toplanan materyal küfe veya torbalara sıkıştırılmadan kabaca doldurulur, taze iken kulanılır, kurutulmaz.

Sakınılacak Karışımlar :

Başka cinsten iğneli yapraklı ağaçlarla karıştırılmamalı. Toplayıcının yukarıda yazılı «karakteristik vasfı» na dikkat etmesi lazımdır.

Muhteviyatı : Ağacın tümünde sakız bulunur, bunun bileşiminde %30 kadar eterik yağ, %10 kadar abietin asidi, yantar asidi, acı ve boya maddeleri bulunur. Körpe dallarda %0,25 - 0,70 kadar eterik yağ vardır. Eterik yağın bileşiminde san ten, alfa-pinen, kamfen, beta-pinen, limonen, osimen, p-simol, bor- nilasetat, lauraldehid, seskviterpenler vs. bulunur. Yapraklar (iğneler) kateşik-tanen, tokoferol (vitamin E), vitamin C (bizim bitkilerde % 246 mg. kadar) vs. ihtiva eder. Tohumlar %1,8 eterik yağ’ı havidir; bunun bileşimine limonen 1-alfa-pinen vs. girer. Katı yağ’da ihtiva eder.

Köknar Ağacı Kullanılışı :

Köknarın körpe dal ve yaprakları (iğne) ve taze meyveleri, halk hekimlerince, solunum organları hastalıkları ile hastalıktan sonraki halsizlik hallerinde kullanılır.

Kullanılış Şekli :

İnce kıyılan kısımlara şeker katılarak şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Elde edilen şuruptan günde 3-4 defa birer çorba kaşığı alınır.

Eterik yağ banyoları insanı, rahatlığa kavuşturur, canlandırır. Bulgar ilaç sanayiinde PİT etkileri mustahzan terkibinde kulanılmıştır. Bu ilaç erken saç dökülmesine karşı kullanılmaktadır.

Köknardan elde edilen konkretler ve sırf köknardan elde edilen kıymetli ürünler parfümeri sanayiinde de kulanılmaktadır.

İnce ufalanmış köknar kabukları ile yapağı, siyaha boyanır.

Köknar Ağacı Dekoratif ağaçtır.

Bizi Takip Edinfacebooktwittergoogleyoutube
Ürünlerimiz bir gıda takviyesidir. Ürünlermiz ilaç değildir ve ilaç olarak görülmemelidir. Ürünlerimiz bu niteliklerle veya amaçlarla kullanılmamalıdır. Firmamız, ürünleri ile ilgili herhangi bir hastalığı önleyici veya tedavi edici bir taahhütte bulunmamaktadır. Yukarıdaki bilgiler ürün içinde kullanılan bitkiye ait geleneksel kullanım amaçlarını yazmakta olup, bu bitki ile ilgili bilimsel araştırmalar ve çalışmalar sonucu elde edilen verilerden alınmıştır.
www.naturalmarketim.com | Copyright 2024